Иван Костов се заема с рисковете пред България

Лаборатория на НБУ, ръководена от бившия премиер, ще изготвя доклади и анализи

96 ~ 2 мин. четене

Бившият премиер Иван Костов представи публично "Лаборатория управление на рискове" на Нов български университет. Лабораторията ще изготвя доклади и анализи за рисковете пред страната, в които ще се посочват и прогнози, посочи Костов.

На събитието присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Мерджанов.

В изграждането й участват експерти от департаментите "Бизнес администрация", "Икономика", "Политически науки" и "Национална и международна сигурност". Костов добави, че няма да си позволят да внасят каквито и да било идеологии в изследвания. Работата ни ще е фокусирана върху националното съгласие, посочи той.

По думите му най-опасното на риска с нелегалната имиграция е, че той е непредвидим. В представянето на лабораторията, Костов направи анализ на ситуацията в страната, посочвайки, че в България вече пет години няма устойчиво развитие, БВП е на равнища под 2008 г., демографското състояние е особено тежко, а икономическото неравенство в обществото продължава да се задълбочава.

50% от българите са заплашени от бедност, изтъкна още Иван Костов. Разпада се солидарността, каза той и обясни, че 2 милиона души не си плащат здравните вноски. Организираната престъпност е силна и стана тансгранична, посочи Костов и обясни, че босове на организирани престъпни групи биват съдени в чужбина, но не и у нас. Науката ни изостава от предните класации според него, а голяма част от завършилите напускат страната ни. В обществото ни се насажда омраза и клаустрофобия, смята Иван Костов. Според него голяма част от родния бизнес, изпаднал в несъстоятелност, е фалирал, защото не е успял да управлява риска си.

Подкрепи Economic.bg