Иванова: Има как да намалим сметките за ток

Според новия председател на ДКЕВР това може да стане както чрез промяна на микса, така и от допълнителните такси

244 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Назначила съм комисия, която да се занимава с всички компоненти, образуващи цената на тока. Това каза в ефира на bTV новият шеф на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова. "Според мен има някаква възможност цената на тока да се намали, основно чрез микса", каза тя.

Иванова смята, че е възможно да се ограничат квотите на някои от тецовете, чийто ток е прекалено скъп. Така според нея цената ще може да падне малко. "От това, което успях да прегледам за ден и половина се вижда, че има някои компоненти при допълнителните такси, които могат да бъдат променени", каза още шефът на ДКЕВР.

Тя обясни, че в сметките за ток на потребителите влизат и всички кражби и загуби на електроенергия по трасето. "Ние наричаме това технологични загуби. В началото те бяха заложени като 18%, но в момента са около 15%", каза Иванова. По нейните думи в други европейки държави процентът е около 12-13.

"Липсват инвестиции в електропреносната мрежа. Аз лично се ангажирам ДКЕВР да проверява какви инвестиции обявяват електроразпределителните компании и дали те отговарят на реално извършените", каза Иванова.

Подкрепи Economic.bg