Избира се новият български патриарх

Кандидатурите са на Старозагорския митрополит Галактион, Русенския митрополит Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил

Автор: Силвия Георгиева

Гласуването за патриарх на Българската православна църква от Патриаршеския избирателен църковен събор приключи. В момента се броят бюлетините, пуснати от присъствалите 138 делегати. Броенето става в присъствието на наместник-председателя на Българската православна църква митрополит Кирил.

Гласуването се извърши в Синодалната палата и продължи близо два часа. Медийният интерес беше голям, но журналистите не се допускаха в сградата.

Районът около Синодалната палата и храм-паметника "Св. Александър Невски" е отцепен и има засилено полицейско присъствие. На Патриаршеския избирателен църковен събор присъстваха 138 делегати. Сред тях обаче не беше един от тримата кандидати за патриаршеския престол – Старозагорския митрополит Галактион. Той отсъства заради заболяване.

За да бъде избран на първи тур патриарх на Българската православна църква са необходими 92 гласа „за”. Има вероятност да се стигне до балотаж. Очаква се изборният процес да приключи точно в 11.45 часа, когато с тържествено биене на камбаните на „Св. Александър Невски” ще се оповести избирането на нов български патриарх.

Патриархът ще бъде избран между кандидатурите на Старозагорския митрополит Галактион, Русенския митрополит Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил. Има около 40 гости-представители на Поместните православни сестри-църкви, които започнаха да пристигат в София още на 22 февруари.

Рано сутринта в събота започна вторият етап от избора на нов Български патриарх - регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Регистрацията започна в Канцеларията на Св. Синод, в залата на Висшия църковен съвет от Комисията по пълномощията. Нейните членове: Доростолски митрополит Амвросий, ик. Михаил Михайлов, секретар на Старозагорска св. митрополия, и Митко Секулов, началник отдел „Синодални имоти", застанаха при бюрото по вписването на делегатите. Църковният събор се открива с Утреня и Божествена св. Литургия с особените прошения в Синодалния параклис „Св. цар Борис".

В параклиса на Синодалната палата още в събота са поставени инсигниите на бъдещия нов Български патриарх. Тържествени, красиви и сияйни, те очакват да влязат в свещена употреба в днешния ден - 24 февруари, когато патриаршеските избиратели ще посочат новия Предстоятел на Българската православна църква-Българска патриаршия. Патриаршеските инсигнии ще бъдат възложени върху него по време на тържествената патриаршеска интронизация в катедралния храм-паметник "Св. Александър Невски". Личната шивачка на приснопаметния Български патриарх Максим уши бялото було (патриаршеската епанокамилавка), с което новият ни патриарх ще размени патриаршеската корона в момента на своята интронизация. След завършека на патриаршеския избор, литията от сградата на Св. Синод ще се отправи към Патриаршески Катедрален Сатвропигален Храм-Паметник „Св. Александър Невски" през официален кордон, съставен от представители на всички армейски части в Р България. Към края на интронизацията новият Български патриарх застава на патриаршеския трон, където по старшинство три пъти по двама митрополити-членове на Св. Синод едновременно ще възгласят трикратното „Достоин" за новия Български патриарх при редуване с клира - 3 възгласа „Достоин", а след тях и хора с миряните - 3 възгласа „Достоин".

Паралелно с патриаршеския избор ще се състоят поредица от прояви, които да отбележат тържествената интронизация на новия български патриарх, който се очаква да бъде избран.

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства в катедралния храм „Св. Александър Невски" в София на церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх. Официалната церемония по интронизация ще започне в 12.00 часа.

Коментари: 0