Изборът на екип - през доброволните фондове

Здравните осигуровки да се събират от данъчните, предлага Десислава Атанасова

Здравното министерство търси възможни механизми, по които услугата за избор на лекарски екип да става през доброволните здравноосигурителни фондове. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова в предаването „На 4 очи” по Нова телевизия. Целта е да няма никакви парични потоци между лекар и пациент.

„Не съм против възможността за избор, но съм категорично против стоящ в коридора пациент да трябва да избира екип, за да бъде лекуван”, коментира Атанасова, но не уточни подробности. Освобождаването на възможности за по-активно участие на доброволните фондове в здравната система обаче от години не се случва, заради нежеланието на досегашните управляващи да премахнат монопола на държавната здравна каса.

Министърът съобщи още, че се водят разговори с НЗОК за възможността здравните осигуровки да станат с тежестта на данък, за да могат да бъдат събирани от данъчните служби. Атанасова поиска дебат за неосигурените. За малкото време на поста министърът вече лансира няколко идеи в тази посока, например на хората, които не се осигуряват да не се издават лични документи.

Неосигурените са една от причините за недостига на пари в болниците, посочи още Атанасова. Към момента задлъжнялостта на държавните болници е 90 млн. лв., от всички директори съм поискала погасителни планове, така че до края на годината да няма задължения, каза тя.

Министърът потвърди също, че ще има увеличение на заплатите на служителите в спешната помощ. Това ще стане от 1 юни, а средствата ще дойдат от пренасочване на капиталови разходи във ведомството. 

Коментари: 0