Изграждат Централна гара на две нива

Очаква се новият облик на гарата да бъде готов към края на 2015 г.

Автор: Божидара Иванова

Централна гара ще бъде изградена на две нива. Ще има футкорт, търговски и административни площи от по-висок клас, както и соларни панели, които гарантират 30% от потреблението на енергия. Това заяви Христо Алексиев от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ в сутрешния блок на bTV. По думите му конструкцията на гарата е единственото, което ще остане непроменено.

Алексиев обясни, че предстои саниране, изграждане на подземен етаж и надземен паркинг. Проектът е на стойност 62 млн. лв. Очаква се новият облик на гарата да бъде готов към края на 2015 г.

Работата на гарата няма да спира по време на ремонта. Касите са преместени на долното ниво, но достъпът до тях няма да бъде нарушаван, както и графикът на влаковете.

Зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов заяви, че млади творци са изявили желание да изградят културно средище в района на ротондата пред Централна гара, за която преди година софиянци платиха 20 млн. млн. лв. Според Чобанов инвестицията не е била обмислена добре. От общината обещават да помагат на младежите, решили да променят пространството. 

Коментари: 0