Новият закон избутва фирмите за бързи кредити в ъгъла

С тези разпоредби ние не можем да си платим разходите, заяви представителят на фирма за бързи кредити Здравко Иванов

Автор: Божидара Иванова

„Около 70% от потребителите на бързи кредити имат средно или висше образование. Те не са хора, които не могат да сметнат колко ще дължат. Нашият бизнес е избутан в ъгъла. С тези разпоредби ние не можем да си платим разходите“. Това заяви представителят на фирма за бързи кредити Здравко Иванов в предаването „Здравей България“ по Нова ТВ.

По думите му с новия закон не се гарантират потребителите, а точно обратното – пращат се към лихвари. „Законът не предвижда таван на лихвите. Той предвижда, че таванът на годишния процент на разходите (ГПР) не може да надхвърля пет пъти основния лихвен процент. В момента това означава 50% годишен процент на разходите. Това ГПР не е лихва. Не е възможно с тези проценти дори да се платят справките по кредита“, категоричен е Здравко Иванов.

„Нашите кредити са бързи и краткосрочни и ГПР не е обективен измерител на тяхното оскъпяване. Ако вземете 500 лв. от фирма за бързи кредити, вие ще върнете 650 или 700 лева. По този кредит ГПР-то ще е умопомрачителните 550%. Това не значи обаче, че тези 200 лева оскъпяване са 500% лихва по този кредит. Тази въведена граница на ГПР въобще не е обективна в нашите кредити“, добави той.

Финансистът Кольо Парамов е на друго мнение. „ГПР-то спада на 50 годишна лихва. В рекламата пише: Вземи 200 лева и върни след 30 дни 208 лева, защото месечната лихва е 4%. ГПР-то в този случай е 4%. Годишният разход е 48 + 2%, съответно 50%. Това ще е таванът по закон и няма да може да преодолее това условие. То ни гарантира нов тип държавност в България“, категоричен е Парамов.

Коментари: 0