Изкупуването на облигации да върви заедно с реформите

Български евродепутат приветства решението на ЕЦБ

136 ~ 1 мин. четене

Решението на Европейската централна банка да изкупува държавни ценни на книжа на изпаднали в дългова криза държави като Испания и Гърция ще им даде глътка въздух, но те трябва да извършат реформите. Това е мнение изрази в ефира на БНР евродепутатът от Европейската народна партия Илиана Иванова.

Тя е член на комисията по бюджетен контрол и на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, заместник председател е на социалната комисия по финансово-икономическа и социална криза и заместник член на комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент (ЕП).

"При всички случаи това (решението на ЕЦБ) е една много важна стъпка, която ще даде време на държавите в затруднение като Испания, Италия, Гърция, да извършат тези необходими структурни реформи, за да продължат процесите със същото темпо, с което са започнали. Искам да кажа нещо много важно - това неограничено изкупуване на държавни ценни книжа, което ЕЦБ ще прави, само по себе си няма да реши проблема, ако не върви ръка за ръка с осъществяването на структурни реформи. Без реформите наливаме от пусто в празно", категорична е Илиана Иванова.

Подкрепи Economic.bg