Измамно спокойствие на валутните пазари

Златото се закрепи над 1300 долара за тройунция

Измамно спокойствие на валутните пазари

Доларът остава стабилен днес, докато пазарите остават относително спокойни след първоначалното избягване на рискови активи заради геополитическото напрежение.

Свалянето на малайзийския самолет в източна Украйна миналата седмица и боевете в ивицата Газа все още доминират заглавията, но развитията през уикенда не доведоха до нови опасения.

В петък еврото падна до пет месечно дъно от 1.3491, но се оттласна и днес е на 1.3530. Интересът за покупки под 1.35 помогна на единната валута. Тя разполага със солидна подкрепа при зоната 1.3460/1.3480, където на няколко пъти бяха ограничени спадовете през последните 10 месеца.

Долар/йена е на 101.28, а спокойния тон на пазарите засега предотвратява слизане под едноседмичното дъно на 101.09. Евро/йена е 137.04 при пет месечно дъно в петък от 136.71.

Тихоокеанските валути също се възстановяват от последните загуби. Новозеландският долар скочи над 0.87 след дъно в петък на 0.8649 срещу зелените пари. Прогнозите сочат, че Новозеландската централна банка ще повиши в четвъртък лихвите до пет и половина годишен връх от 3.5%, но някои анализатори подозират, че след действието централната банка ще сигнализира за пауза в цикъла от повишения.

 Златото се закрепи над 1300 долара за тройунция

Златото се стабилизира над 1300 долара за тройунция, подкрепено от увеличените геополитически рискове, докато САЩ започна да изисква отговори от Русия заради свалянето на малайзийския самолет над източна Украйна. Спот цената на благородния метал е 1310 долара.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери посочи косвени доказателства за руско участие при свалянето на малайзийския самолет. В същото време ужаса на международната общност се задълбочи заради третирането на останките от човешките тела.

Жълтият метал скочи в четвъртък при новината за трагедията при която загинаха 298 души. Инвеститорите обаче бързо прибраха печалби на следващия ден и в крайна сметка златото завърши седмицата със спад от 2%, първи такъв за последните седем седмици.

Гневът след инцидента обаче продължава да нараства. Премиерът на Австралия изрази дълбока загриженост, че подкрепяните от Русия бунтовници продължават да контролират мястото на трагедията и го оприличи на почистване на градина, а не на място за разследване от парамедици.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust обяви, че в петък активите му са нараснали с 0.2 тона до 805.14 тона злато.

Азиатските борсови индекси нарастваха днес, тъй като инвеститорите пренебрегнаха геополитическите опасения и се фокусираха върху положителните корпоративни резултати в САЩ.

Доларът е стабилен на валутните пазари, където преобладава спокойствието след първоначалното избягване на рисковите активи.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0