Изнасяме оръжие за Алжир и Индия

"Кинтекс" очаква двойно увеличение на експорта през 2014 година

3635 ~ 2 мин. четене

"Кинтекс" има готовност да подпише нови договори за износ на пазари като Алжир и Индия. С тях се поддържат добри външнотърговски контакти и те се радват на споделено доверие през годините, което е от решаващо значение в този сектор, каза изпълнителният директор на дружеството Антон Салджийски на среща на ръководството на компанията със заместник-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева и експерти от МИЕ.

Държавното оръжейно дружество може да се похвали с положителни резултати от изминалата година, която ще завърши на печалба, въпреки сериозната конкуренция в сектора на частни фирми и затрудненото положение, в което се намираше „Кинтекс" в началото на 2013 г. След предприетата смяна на ръководството през юли 2013, ситуацията се обръща. Като доказателство за това от дружеството очакват двойно увеличение на износа за 2014 г. Средният обем на износ на българско оръжие и боеприпаси за последните години е в рамките на около 300 млн. евро. 

На запазените в годините добри отношения държавното оръжейно дружество и ръководството му разчитат и за реекспорта, който се осъществява предимно с Украйна и достига до 30% от износа в определени години. 

Започваме провеждането на срещи с ръководствата на всички дружества с държавно участие, които са в системата на Министерство на икономиката и енергетиката. Важно е да чуем какви са очакванията им за дейността и евентуалните резултати през новата 2014 г., какви трудности срещате и с какво може Министерство на икономиката и енергетиката да помогне, обяви зам.-министър Анна Янева на срещата.

„Кинтекс" е създадено през 1966 г. като специализирано предприятие за търговия с военно имущество, а през 1992 г. е трансформирано в акционерно дружество, в което всички акции са собственост на държавата. Има генерален лиценз за износ, внос и реекспорт на продукция зa армията и полицията, като е специализиран в износа на продукция на българската отбранителна и машиностроителна промишленост и за всички родове войски.

В износната листа на „Кинтекс" все по-голям е броят на нови усъвършенствани изделия, конструирани в научните институти и заводите на българския военно-промишлен комплекс. Вече 45 години компанията изпълнява договори за доставка на военно-техническа продукция, въоръжение и боеприпаси, както и инженерни проекти за страни в Африка, Азия и Близкия изток.

Коментари: 0