Износът на ток е намалял с 30%

Вътрешното потребление е намаляло със 7%, сочат предварителните данни

3572 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Износът на електроенергия през първото тримесечие на 2013 г. е намлял с 30% на годишна база. Това каза директорът на Централното диспечерско управление на ЕСО Митю Христозов преди срещата на зам.-министъра Божан Стоянов със синдикати и представители на въгледобива, предаде репортер на Economic.bg.

Вътрешното потребление е намаляло със 7%, сочат още предварителните данни.

"Основният проблем бяха високите температури през март и пълноводието на реките", обясни Христозов. "Заради по-малкото слънце, днес между 10 и 17 часа почти няма да се наложи разтоварваме на ВЕИ мощности", добави специалистът.

Той припомни, че АЕЦ "Козлодуй" е разтоварен със 750 mW, което ще е така до 22 април, когато V блок на централата ще излезе в планов ремонт за презареждане с ядрено гориво. Тогава VI блок ще работи на 100%.

"Силно се надявам след юни да се увеличи износа. Тогава пълноводието ще намалее и вероятно ще се увеличи търсенето в съседните ни страни. Надявам се да се увеличи и износа към Гърция", каза Христозов.

Според него падането на такса пренос ще намали цената, но не и в момента заради ниското потребление и голямото предлагане.

Подкрепи Economic.bg