Изобретиха робот, вдъхновен от оригами

Възпитаник на Харвард създаде робот, който се сгъва и се разгъва като изрязана хартия

Изобретиха робот, вдъхновен от оригами
256 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Дипломантът от Харвардския университет Самюел Фелтън е създал робот, вдъхновен от изкуството да се сгъва хартия оригами, пише The New York Times.

В неразгънато състояние устройството изглежда като странно изрязана хартия. След като бъде включена батерията обаче листът хартия се изпълва с живот, парчетата се извиват и сгъват.

Трансформацията приключва за четири минути, а четирикракият робот се придвижва пъргаво с над пет сантиметра в секунда. Изобретението, описано в научното издание Science, е първият робот, които може да се разгъне и да започне да функционира без намеса на оператор. „Опитваме се да направим роботите колкото се може по-бързи и евтини“, казва Фелтън.

По думите му оригами роботи биха могли да се изпращат на космически мисии. Той си представя още, че технологията може да се използва за разработване на саморазгъващи се мебели. Оказва се, че хартията, от която е направено устройството на Фелтън, не е обикновена. Тя е съставена от пластове хартия, гъвкава електрическа платка и пластмасови листове, които се свиват при загряване над определена температура.

Хартията е прикачена към два мотора, две батерии и микроконтролер, служещ като мозък на робота. Изследователят саморъчно е разработил и направил сгъвките за този робот, но надеждата му е, че математическите зависимости в оригами ще направят възможно компютърен софтуер да проектира форми и прегъвания за сложни роботи, способни да се справят с почти всяка задача.

Коментари: 0