Бивш председател на ЦИК става министър за изборите

Красимира Медарова ще бъде освободена като съдия от Софийски апелативен съд, пише Правен свят

Бивш председател на ЦИК става министър за изборите

Снимка: БГНЕС

584 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Съдия Красимира Медарова ще бъде служебен министър, отговарящ за провеждането на предсрочните парламентарни избори в кабинета „Близнашки“, пише Правен свят.

Тя ще бъде освободена временно от длъжност на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет ВСС понеделник. Досега тя заемаше длъжността съдия в Софийски апелативен съд. От Президенството потвърдиха за назначението.

Красимира Медарова е била председател на предишната Централна избирателна комисия (ЦИК) от квотата на ГЕРБ, в периода от април 2011 г. до март 2014 г. Тя се оттегля заради влизането в сила на новия Изборен кодекс и на предвидените с неговите Преходни и допълнителни разпоредби промени в Закона за съдебната власт, които забраняват действащи съдии да участват в състава на ЦИК като нейни членове.

По информация на сайта за разследваща журналистика bivol.bg от май 2012г., Медарова е „забравила да декларира хиляди декари земя на съпруга си“ при задължителните имуществени декларации, попълвани от всички, заемащи висши публични длъжности. Става въпрос за 792 декара земи край Шабла, Дуранкулак, Езерец и други добрички села, придобити между 2007 и 2011 г. и 1 883 декара земя в землището на софийското село Герман, придобити през 2009г.

Проверка на Върховната касационна прокуратура (ВКП) не установява разминаване между доходите и имуществото на магистрата, но повече подробности не са съобщени, а тя е извършена на база на декларацията с липсващите данни. Това навежда на мисълта, че “ВКП не е проверявала изобщо имуществото на Николай Медаров. Съпругът е дългогодишен представител на Сименс в страната и едва ли би имал проблем да докаже произхода на средствата си, което не отменя задължението имотите да бъдат декларирани“, пише тогава bivol.bg.Подкрепи Economic.bg