МВФ ще оценява финансовата ни система

От БНБ целят повишаване на доверието в стабилността на банковия сектор

МВФ ще оценява финансовата ни система
3662 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Днес управителят на БНБ Иван Искров се е обърнал към Международния валутен фонд (МВФ) с искане за организиране на мисия на Фонда за България по Програмата за оценка на финансовата система (FSAP), съобщават от Централната банка.

В писмо, адресирано до г-н Хосе Виналс, ръководител на отдела за парични и капиталови пазари на МВФ, управителят на БНБ напомня, че последният преглед на България по тази програма е бил проведен през 2008 г. в рамките на консултациите по член IV на Устава на МВФ и бил одобрен от Изпълнителния съвет на МВФ през март 2009 г.

Искането за провеждане на FSAP е част от редовните консултации по член IV, предвидени за тази година, подчертават от институцията. БНБ е посочило пред международната организация и поставянето на банковата група КТБ под особен надзор от Централната банка, като се изтъква, че от нейна страна са „предприети всички необходими мерки за разрешаване на ситуацията и за ограничаване на системните рискове до посочената банкова група. В резултат банковата система остава здрава и нормалното й функциониране е възстановено“, се казва в прессъобщението.

От БНБ посочват, че една своевременна мисия на МВФ по Програмата за оценка на финансовата система (FSAP) ще спомогне за възстановяването на доверието в банковата система и запазването на финансовата стабилност.

Коментари: 0