Изваждат Peugeot от CAC40

Автомобилната компания загуби 60% от стойността си за една година и не отговаря на изискванията на индекса

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Вторият най-голям производител на автомобили в Европа - френската PSA Peugeot Citroen ще бъде извадена от водещия борсов индекс във Франция - CAC40. Причината е, че компанията се е обезценила с повече от 60% за една година и вече не изпълнява условията за участие в измерителя.

Компанията е част от индекса още от създаването му преди 25 години, но на 24 септември ще бъде заменена от белгийската Solvay.

"Peugeot е с най-ниско тегло в индекса в продължение на няколко тримесечия вече", коментира Кристоф Уаким, анализатор в Exane BNP Paribas. "Това е просто отражение на това, че Peugeot за жалост отне стойността за своите акционери", добави той.

През юли Peugeot обяви, че планира да съкрати около 8 хил. служители, които се добавят към обявените съкращения на близо 3500 души година по-рано и затварянето на завод в Олне-су-Боа край Париж. Въпреки това от компанията, която в момента отчита загуби, обявиха, че очакват да излязат "на нула" през 2014 г.

На днешната борсова сесия акциите на компанията отчетоха ръст от 5.5% и към 17.45 ч. се търгуваха за 6.37 евро за брой. От началото на годината досега книжата на компанията са се обезценили с 42%, заради засилващата се дългова криза в Европа.

Подкрепи Economic.bg