Железничарите ще пътуват безплатно до 15 април

Променят се и правилата - освен с карта служителите на БДЖ ще трябва да си взимат и нулев билет

Работниците и пенсионираните железничари от системата на БДЖ ще могат да пътуват безплатно поне до 15 април 2013 г. Това увериха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

"До 15 април 2013 г. всички пенсионирани железничари ще могат да ползват досегашните преференции за безплатно неограничено пътуване, но с документи, издадени по нови образци", коментира транспортният министър Ивайло Московски. По думите му след тази дата, освен картата, те ще трябва да, разполагат и с билет с нулева стойност, който да е издаден от билетна каса или във влака. За пътуване без билет с нулева стойност ще се налага глоба съгласно Тарифата за превоз на пътници.

От МТИТС добавят, че лично Ивайло Московски е съдействал за запазването на картите за безплатно пътуване на всички пенсионери, които са работили в системата на железниците. По време преговорите между синдикатите и ръководствата на "Холдинг БДЖ" ЕАД и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е постигнато съгласие за преференциите, а от страна на транспортно министерство в разговорите е участвал зам.-министърът Камен Кичев.

Запазва се и безплатното пътуване за работещите в БДЖ и НКЖИ. През първите четири месеца на 2013 г. служителите на двете компании ще ползват поименни карти, като преди всяко пътуване са длъжни да се снабдят с билет с нулева стойност от касите или от влака, с който пътуват. При пътуване само с карта служителите ще бъдат глобявани. До края на април от ръководството на БДЖ "Пътнически превози" поеха ангажимент да не променят цените за картите на служителите на БДЖ "Товарни превози" и НКЖИ.

Коментари: 0