Йената удари 7-месечно дъно

Златото е под натиск след данните от САЩ

Йената достигна 7-месечно дъно спрямо американският долар и  еврото, като основна причина бяха очакванията, че Японската централна банка ще бъде принудена от новото японско правителство да се намеси агресивно, за да се опита да отслаби йената, чрез по-свободна парична политика.

Американският долар се повиши спрямо йената за пета поредна сесия, като повишението на доларът спрямо йената от началото на ноември досега е 2,42%. Това е отражение на очакванията, че изборите в Япония на 16-ти декември ще доведат до ново правителство в Токио, което се очаква да тласне Централната банка към драматични парични стимули за отслабване на йената.

Доларът поскъпна до 81.75 йени, най-високото си ниво от 20-ти април досега. Последно за деня щатската валута се разменяше за 81.66 йени.

Еврото удари връх от 104.77 йени, достигайки най-високата си цена от 4-ти май досега. Последно за деня европейската валута се търгуваше за 104.69 йени.

Еврото отбеляза леко покачване спрямо долара във вторник, приключвайки деня на цена от 1.2818 долара. Рано през деня еврото отчете рязък спад спрямо щатската валута до 1.2765 долара, след като рейтинговата агенция Moody`s понижи кредитния рейтинг на Франция с една степен до Aa1 от Aaa, позовавайки се на несигурната фискална перспектива пред страната в резултат на влошаващите се икономически показатели. Тази новина временно отслаби оптимизмът на инвеститорите очакващи, че министрите на финансите от еврозоната ще  предоставят необходмите средства за гръцкият бюджет.

Според някои анализатори, понижаването на рейтинга на Франция не е  изненада, след като през януари Standard & Poor същата стъпка. В резултат на това пазарът се повлия слабо и краткосрочно от новината.

Като значително по-важо събитие се отчете срещата на министрите на финансите от еврозоната. Въпреки очакванията за благоприятни новини, финансовите министри на еврозоната не достигнаха до споразумение относно Гърция, като преговорите бяха отложени за понеделник. Въпреки липсата на развитие по гръцкия въпрос, директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че Еврогрупата все пак е постигнала известен напредук. Така разочарованието на инвеститорите от липсата на споразумение относно Гърция доведе тази сутрин до разпродажби на единна валута.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че под негово ръководство, паричната политика на САЩ ще остане с лихвени проценти близо до нулата, най-малко до средата на 2015 година. Той даде няколко предложения за това как ФЕД може да подобри програмата си за закупуване на облигации в началото на следващата година, в усилията си да стимулира повече заеми при ниски лихвени проценти.

Златото е под натиск след данните от САЩ

Цената на златото се понижи до 1 727.25 долара за тройунция, след като според официалните данни през октомври, броят на новостроящите се жилища  в САЩ се е увеличил до най-високото си ниво от юли 2008 г. В краткосреочен план златото има подкрепа на цена от 1704.55 долара за тройунция и съпротива на цена от 1 737.95 долара за тройунция.

След покачването си по-рано през деня до цена от 89.28 долара за барел, суровият петрол се понижи до цена от 86.75 долара за барел, след като представители на Палестинската организация "Хамас" заявиха, че са готови с проект за съгласие за прекратяване на огъня с Израел, което ще сложи край на сраженията между Израел и палестинските групировки в Ивицата Газа.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0