Йената в защитни позиции

Еврото и австралийският долар се търгуват без посока

Йената се търгува близо до 4-месечното дъно срещу долара, докато пазарите очакват сигурно облекчение на монетарната политика на Японската централна банка, въпреки че инвеститорите отново се опасяват, че действията няма да са толкова смели, че да отговорят на нуждите на икономиката.

Долар/йена се търгува на 79.92 и не далеч от петъчния връх на 80.38. Непосредствена подкрепа е 79.20, което е ниво където се наблюдава известен интерес към покупки.

Пазарите очакват Японската централна банка да разшири програмата си по изкупуване на активи с най-малко 10 трилиона йени (125 милиарда долара), но има слухове, че цифрата може да достигне и 20 трилиона йени. Все пак историята показва, че банката има навик да приема по-слаби от прогнозите на пазарите мерки. Ако отново има разочарование залозите срещу йената ще бъдат закривани, което ще доведе до рязко поскъпване на валутата.

Евро/долар е 1.29 след търговия в понеделник в тесния рейндж от 1.2885-1.2944, тъй като голяма част от американските пазари бяха затворени заради урагана Санди. Единната валута изпитва трудности да пробие по-широкия рейндж от 1.28-1.32, който беше установен през последните седмици, докато инвеститорите изчакват Испания да потърси помощ и да се задейства програмата на Европейската централна банка по изкупуване на облигации.

В понеделник, министър-председателят на Испания Мариано Рахой остави пазарите в неведение като заяви, че ще потърси кредитна линия от спасителните фондове на еврозоната, когато счита, че това ще е в интерес на Испания. Неговите коментари дойдоха дори след данните, че продажбите на дребно в страната са паднали с най-голяма скорост, което допълнително влошава перспективите пред икономиката, която е затънала в рецесия.

Австралийският долар също не показа желание за пробив в нови територии и се търгува на 1.0340 срещу американския си съименник при търговия без посока в понеделник между 1.0322 и 1.0367. Миналата седмица имаше спад до 1.0239, но последва бързо покачване до 1.0398, което кара залагащите срещу австралийския долар да бъдат предпазливи.

Златото се насочва към големи загуби за месеца

Златото слезе днес и се отправи към най-големите месечни загуби след май. Понижението дойде след разочароващите корпоративни печалби, които провокираха инвеститорите да продават активите си, за да покриват загубите от несигурността в световната икономика.

Тази седмица акцента е трудовата заетост в САЩ, която ще бъде оповестена в петък и ще хвърли повече светлина върху крехкото възстановяване на пазара на труда, както и ще повлияе на ставащата все по-оспорвана президентска надпревара между републиканеца Мит Ромни и демократа Барак Обама.

Санди, една от най-големите бури поразявали САЩ, не оказа влияние върху азиатската търговия, но затварянето на пазарите в САЩ ще намали обемите и увеличи волатилността.

Златото удари днес дъно около 1704 долара, след което се върна на 1710 долара за тройунция. В началото на октомври жълтият метал достигна 11-месечен връх от 1795 долара след решението през септември на ФЕД за начало на трети рунд от агресивни икономичеси стимули.

Сезонът на фестивалите в основния потребител Индия продължава и ще достигне своя пик през ноември. По същото време протичат и сватбени тържества, като златните бижута формират основна част от зестрата, която дават родителите на своите дъщери.

Акциите нараснаха по време на азиатската сесия, но покачването беше ограничено от мощната буря, която удари САЩ и затвори вчера пазарите в страната. Междувременно доларът задържа печалбите си срещу йената преди очакваното днес облекчение на монетарната политика в Япония. Еврото остава в тесен рейндж, но и притиснато от политически вълнения в затъналата в дългове Италия и несигурността за помощите към страдащите Испания и Гърция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0