Япония ще стимулира икономиката с още 11 трлн. йени

Централната банка на страната реши да увеличи с по 5 млрд. йени изкупуването на краткосрочни и дългосрочни държавни ценни книжа

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Японската централна банка (Bank of Japan) очаквано увеличи с 11 трлн. йени (137.82 млрд. долара) програмата за количествени улеснения. Това стана ясно след приключилото днес заседание на борда на директорите на банката. Цялостният пакет за стимулирането на икономиката достига 91 трлн. йени.

Централната банка обяви, че ще купи двойно повече дългосрочни държавни облигации като стойността ще достигне 10 трлн. йени. С 5 трлн. йени се увеличава и програмата за покупка на краткосрочни японски ценни книжа, а 1 трлн. йени ще бъдат заделени за покупки на т.н. по-рискови ценни книжа. Без промяна остава размерът на програмата за кредити в размер на 25 трлн. йени.

Bank of Japan също така понижи и своите прогнози за растежа на Брутния вътрешен продукт (БВП) и понижи прогнозите за инфлацията. Сега банката очаква БВП да се покачи с едва 1.5% на годишна база, докато предишната прогноза беше за поне 2.2%. За 2013 г. очакванията намаляват до 1.6% от 1.7% през юли.

Според BOJ, икономиката вероятно ще поднови своето умерено възстановяване с оглед "изплуването" на глобалния растеж, но остава бдителна относно рисковете за продължително глобално икономическо забавяне.

BOJ прогнозира 0.1% дефлация в Япония през 2012 г. при очаквана по-рано инфлация от 0.2%. Банката отново подчерта, че нейната цел е за повишение на инфлацията до 1% през 2014 г.

Коментари: 0