Жилищата със задължителна застраховка

Освен паспорт имотите трябва да имат и полица, както е „Гражданска отговорност” при автомобилите, смята Павлова

Паспортизацията на големите сгради трябва да е готова до 2014 г., като за всички останали срокът е 2016 г. това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред бТВ. Според нея жилищата трябва да имат задължителна застраховка, както е „Гражданска отговорност” при автомобилите.

Процедурата по паспортизацията не отнема повече от месец и трябва да бъде извършена от етажната собственост, смята министърът. По думите й квадратният метър ще струва около 3-4 лв.

„Целта на паспортизацията е да се разбере действително до колко издържат сградите, каква е тяхната конструктивна устойчивост”, поясни Павлова.

Според нея за всяка сграда по проект е записано колко издържа на земетресение, но тя трябва да се поддържа експлоатационно.
 
Тя обясни, че ако през годините са махани носещи стени, това е нарушило екплоатационното състояние и първоначалните характеристики на имота.

„Затова всяка сграда трябва да има техническо и конструктивно обследване и технически паспорт, който ще покаже вече на коя степен отговаря”, добави министърът.

По думите й 60 моста в страната са в тежко състояние и са опасни. Има изготвена програма за аварийно укрепване на съоръженията, с която страната ни е кандидатствала по линия на европейските фондове, но тя не беше одобрена.

Коментари: 0