Жителите на Евросъюза по-активни на Евроизбори 2014

43.1 на сто от жителите на Евросъюза са отишли до урните

От първите проведени избори за Европарламент през далечната 1979 г. , с всеки изминал вот избирателната активност намалява. Тази година, за първи път тенденцията се обръща. И ако през 2009 г. гласуват 43% от европейците, които имат право на глас, то сега 43.1 на сто от жителите на Евросъюза са отишли до урните. Това заяви говорителят на Европарламента - Джауми Дук.

Избирателната активност в България също е по-висока. На изборите през 2009 г. своя глас са дали 39 на сто от българите. На днешните избори избирателната активност е 40.2%, предаде Нова ТВ.

Най-активни сред европейските държави са Белгия и Люксембург, където избирателната активност е 90%. Припомняме, че в тези страни гласуването е задължително. В Гърция и Кипър също е задължително, но там избирателната активност е под 60%.

Рекордно нисък интерес към изборите отново има в Словакия, където до урните са отишли едва 13% от имащите право на глас. Това е абсолютен рекорд не само за Европа, но и за самата страна, която до момента не е събирала повече от 20% избирателна активност на Евроизбори.

Коментари: 0