Йонен кристал, работeщ като квантов компютър

Ако обикновеният компютър е с мощността на квантовия, трябва да е с размерите на Вселената

Международна група учени от Австралия, САЩ и Република Южна Африка (РЮА) са извършили революционен пробив в компютърната техника - създали са йонни кристали, които могат да работят като мощен квантов компютър, съобщи ИТАР-ТАСС, цитиран от bTV.

Майкъл Бирсик, един от участниците в проекта от университета в Сидни, съобщи, че "устройството" представлява "300 атома, плаващи в пространството на йонен капан".

"Изчислителната машина работи на основата на квантовата механика, а не на класическата”, поясни австралийският учен. По думите му потенциалната изчислителна мощност надхвърля тази на класическите компютри приблизително 10 на 80-та степен пъти. "Това е едно наистина астрономическо число", каза Бирсик.

За да се разбере разликата, Бирсик прави следното сравнение - ако обикновеният компютър е равен по изчислителна мощност на квантовия, той трябва да е с размерите на Вселената.

Главната разлика на квантовия компютър от обикновения е в това, че теоретично за един миг той ще може да извършва милион изчисления, докато обикновеният ще прави само едно. Австралийският учен предупреди, че засега става дума за предварителни резултати. Предстои да бъде изминат още дълъг път.

Коментари: 0