Йотингер изрази недоверие към Русия като газов доставчик

Членките на ЕС да запълват газохранилищата и да търсят други източници, нареди еврокомисарят

Сигнал от ЕК

188 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че “доверието към Русия като надежден доставчик на природен газ намалява”, информира днес германското радио Deutsche Welle (DW).

Русия трябва да разбере, че нивото на доверие към нея като надежден доставчик на газ в момента пада, а това не е в неин интерес”, каза Йотингер в интервю за немското издание Wirtschaftswoche.

Той отбеляза, че всички страни в газовите преговори (Европейският съюз, Русия и Украйна), които може да се възобновят в най-близко време, са “заинтересовани в сключването на най-малкото временно споразумение”. То би позволило на европейците “да са уверени” в доставките на руси природен газ през следващата зима.

В същото време комисарят обясни, че страните от ЕС трябва да предприемат мерки за подсигуряването на надеждността на енергоснабдяването. „Трябва да напълним газохранилищата и да проучим въпроса дали е възможно увеличаването на доставките на газ от други източници”, обобщи Йотингер.

Припомняме, че на 16 юни руският монополист „Газпром“ спря доставките на синьо гориво за Украйна, след като поредни преговори между Киев и Москва при посредничество на ЕК се провалиха. 

Подкрепи Economic.bg