Йовчев: 8763 са нелегалните имигранти към момента

Няма съществено покачване на престъпленията, предизвикани от бежанци, заяви вицепремиерът

176 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Към момента нелегалните имигранти в България са 8763 души. В местата за настаняване са настанени 5199 лица, а на външни адреси има още 3564 души". Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветелин Йовчев на пресконференция относно Плана за овладяване на кризата, възникнала в следствие на масовото навлизане на лица, търсещи закрила на територията на България, предаде Агенция "Фокус".

По думите му много от лицата са потърсили статут на бежанец. Министър Йовчев обясни, че няма съществено покачване на престъпленията, предизвикани от бежанци. Той подчерта, че проблем има с хората, идващи от Северна Африка.

"Тази ситуация, която е в Турция, не подпомага само тези, които са нелегални имигранти от Сирия. Проблемът там е много сериозен - може би има над 600 хил. лица, които търсят закрила. Разбираемо, турските власти не са в състояние да отделят ресурс за контрол. Това позволява освен сирийци, и граждани от други страни да се възползват от ситуацията и да се опитат да дойдат на наша територия. Ще продължим да предприемаме много сериозни мерки", добави Цветелин Йовчев.

Вицепремиерът предвижда броят на нелегално преминаващите южната ни граница да намалее три пъти. Трикратно трябва да скочи и броят на хората, които българските власти връщат принудително в родината им.

В Плана за овладяване на кризата се предвижда да се увеличи капацитетът на Агенцията на бежанците, така че ведомството да се произнася по случаите на над 150 души на ден. Йовчев допълни, че това може да стане и с малки суми пари.

Предвиждат се и законодателни промени, целящи определяне на условията на пребиваване на територията на страната на бежанците и създаване на центрове за настаняване от закрит тип.

Подкрепи Economic.bg