Йозеф Акерман напуска Zurich Insurance

Повод за решението е самоубийството на финансовия директор на копмпанията

208 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Йозеф Акерман напуска поста си на председател на швейцарската Zurich Insurance Group, малко повече от година след встъпването му в длъжност през март 2012 г. Преди това, Акерман заемаше позицията на главен изпълнителен директор в Deutsche Bank.

Като причина за напускането си, Акерман посочва напрежението, изпитано от него след внезапното самоубийство на финансовия директор на компанията, Пиер Вотие, в понеделник, когато той бе намерен мъртъв в жилището си в швейцарския кантон Цуг. Мотивите за самоубийството са неясни до момента.

„Неочаквана смърт на Пиер Вотие ме шокира. Имам причини да вярвам, че семейството на господин Вотие очаква от мен да поема отговорност за случилото се, независимо от факта, че подобни твърдения са напълно неоснователни”, съобщава в изявлението си Йозеф Акерман. „За да избегна евентуални негативни последици за репутацията на Zurich Insurance Group, взех решението да се откажа от всички постове в компанията, решение, което влиза в сила от днес.”

От компанията обявиха, че досегашният вицепрезидент на борда на директорите, Том де Сваан, ще поеме ролята на председател на Zurich Insurance.

Пиер Вотие е вторият ръководител в голямo швейцарскo дружество, който се самоубива през последните пет седмици.  От Bloomberg припомнят, че на 23 юли главният изпълнителен директор на най-голямата швейцарска телефонна компания Swisscom AG, Карстен Шлотер, бе намерен мъртъв в дома си.

Компанията, чието седалище се намира в Цюрих, Швейцария, обяви на 15 август тази година, че природните бедствия в Централна Европа и САЩ от последните месеци, са допринесли за 27% спад в чистата печалба за второто тримесечие на 2013 г. до 789 млн. щатски долара.

Веднага след новината за напускането на Акерман, акциите на Zurich Insurance са отбелязали спад от 1,1%.

Подкрепи Economic.bg