КАТ с акция на пътя по празниците

Засилените проверки за превишаване на скоростта ще продължат до 20 април

Снимка: БГНЕС

Акция за контрол на скоростта стартира КАТ от днес на територията на цялата страна. Тя е в рамките на европейска акция, организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция" в ЕС (TISPOL). Освен за превишаване на скоростта, пътните полицаи ще проверяват и валидността на задължителната застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилите.

Полицейска операция за засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост на движение ще се проведе от днес до 20 април 2014 г., съобщават от пресцентъра на МВР.

Превишената скорост е често срещано нарушение във всички европейски държави и е призната като най-сериозната причина за тежки пътнотранспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. Голям процент от тежките пътни инциденти в България, при които има жертви и пострадали, са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост.

Именно този тип нарушения продължават да са с най-голям дял сред катастрофите по вина на водачите - 2522 (37.34%) от тежките катастрофи, при които са загинали 287 (49.74%) и са ранени 3294 (38.82%) души. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз, където броят на загиналите при инциденти, възникнали в резултат на движение с несъобразена или превишена скорост, представлява 30% от общия брои на загиналите при катастрофи, уточняват от полицията.

Коментари: 0