КНСБ: Данъчни облекчения да стимулират квалификацията

Синдикатът отново поиска поне „частично” премахване на плоския данък

Председателят на КНСБ Пламен Димитров предложи правителството да въведе данъчни облекчения за фирмите, които инвестират в квалификацията на служителите си. Синдикатът е разработил пакет от мерки в четири области.

По думите му всички средства, които бизнесът инвестира в квалификация да бъдат освободени от данъчно облагане. Заедно с това колективните трудови договори трябва да бъдат така формулирани, че работещите да получават по-добра оценка и доходи.

„Данъчната политика трябва да стимулира този процес за инвестиции в квалификация и инвестиции в нови умения и нови знания. Разбирайте - да бъдат освободени от данъчно облагане всички средства на бизнеса, които са ориентирани към квалификация, в това число секторни фондове за квалификация и индивидуални сметки за обучение и ваучери за обучение”, каза Димитров по време на конференция за пазара на труда.

Димитров посочи, че трябва да има и данъчни облекчения, свързани със семейния и трудовия живот. "Поне елементи от семейното поданъчно облагане трябва да бъдат възстановени, независимо, че има плосък данък в момента за облагане на доходите", каза той.

Коментари: 0