КНСБ: В Европа няма регионални минимални заплати

Според президентът на КНСБ Пламен Димитров идеята е не само неприемлива, но и неразбираема

88 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Няма такъв механизъм - законно установен или колективно договорен, за регионални минимални заплати в ЕС. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на Кръгла маса "Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи". "Анонсът на финансовия министър за въвеждането на регионално минимално възнаграждение за нас е не само неприемлив, а и неразбираем", допълни той.

"Няма как да спазваме международни конвенции и норми, по които държавата е страна, ако тенденциозно и преднамерено прокламираме различия в заплащането на труда, базирани само на това къде живеем, а не на това колко и какъв труд влагаме в това, което произвеждаме", каза лидерът на КНСБ.

Той уточни, че има някои регионални проекции и то в страни със силно развити колективни договорни механизми - като например Германия. "Никъде в нормалния свят, към който ние се числим, няма регионални минимални заплати и затова няма как КНСБ да приеме подобен анонс", заяви Димитров.

Той коментира и нетният размер на минималната работна заплата, като според него с малки изключения тя остава трайно около и под официалната линия на бедност, което е предпоставка за поддържането на постоянния контингент на работещи бедни.

По думите му друг източник за попълването на този контингент са така наречените ниско платени работници, които Евростат определя като наети на пълно работно време с брутна заплата под 67% от медиалната. "В България този контингент не намалява и достига около 600 000 души, които са в категорията на работещите бедни, а през кризата техният брой се увеличава", заяви лидерът на КНСБ.

Такива са работниците в шивашката, текстилна, обувна и кожухарска промишленост, търговията на дребно, хотелиерството, ресторантьорството, социалните дейности, обслужването на сгради, озеленяването, селското и горско стопанство. По този показател страната ни е в челото на европейска класацията заедно с Литва и Латвия. 27 от наетите в България са нископлатени работници.

Подкрепи Economic.bg