КНСБ изненадани от данъка върху лихвите

Според синдиката е по-добрият вариант е въвеждането на налог върху финансовите транзакции

80 ~ 2 мин. четене

Предложението за въвеждане на 10% данък върху лихвите на депозитите се оказа изненада за КНСБ. В официалното становище на синдиката по въпроса се настоява за допълнително обсъждане преди вземането на окончателното решение дали да се въвежда такава мярка и, ако се въвежда, да се прецени спрямо кои спестители тя ще се прилага

„С изненада установяваме, че на заседание на Министерски съвет днес в преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за ДДС се приема идеята за данък върху лихвите от депозитите, при положение че подобно предложение не бе обсъдено между социалните партньори на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). КНСБ смята, че въпросът е от крайна значимост и поради тази причина не би трябвало да се избягва от подобно обсъждане”, гласи съобщението на КНСБ.

Те заставят зад позицията, че по-добрият вариант е допълнителните бюджетни приходи да се търсят не чрез облагане на лихвите от спестяванията, а чрез въвеждането на данък върху финансовите транзакции.

Този данък в момента е възприет от 11 държави от Европейския съюз и в най-скоро време ще бъде приложен в още две. Според данните на Министерство на финансите неговото въвеждане ще доведе до 180 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета, докато с предлаганото облагане на лихвите от депозитите ефектът ще е, по думите на финансовия министър Симеон Дянков, 120 млн. лв, подчертават от КНСБ.  Те разкриват, че по време на вчерашното заседание на „тристранката” самият Дянков е обявил, че нашата страна вече гледа положително на въвеждането на данък върху финансовите транзакции с уговорката, че се извършват последни разчети за ползите и рисковете от неговото въвеждане.

Ако все пак данък върху лихвите на спестяванията бъде наложен, трябва да имаме предварителна информация за структурата на депозитите по размер, предупреждават от синдикат. Според тях не би било редно загуби от този данък не би трябвало да понася тази част на населението, която спестява, за да има нещо настрана, а тази, която ползва депозитите, за бързо и безрисково обогатяване.

Подкрепи Economic.bg