КНСБ прогнозира катаклизми заради съкращенията в администрацията

Някои второстепенни разпоредители и агенции за готови за стачка, ако бъдат извършени драстични съкращения на персонала, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров

52 ~ 1 мин. четене

Има напрежение в администрацията. Някои второстепенни разпоредители и агенции за готови за стачка, ако бъдат извършени драстични съкращения на персонала. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него, могат да се съкращават хора в централната администрация – Министерски съвет, министерства, но не и в подчинените им структури.

"Това е удар, който през зимата ще натовари допълнително пазара. В опита си да вържат бюджета управляващите виждат там някакъв резерв, не ги съветвам да го търсят там", каза той.

Димитров изтъкна две стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се избегнат подобни проблеми. „Първо, когато се прави оптимизация на персонала, да се вземе под внимание електронното управление. Второ – В приходните администрации, контролните администрации – инспекция по труда, инспекция по храните, РИОКОЗ , агенциите които работят с хората – не трябва да има съкращения. Там дори трябва да се увеличи работната сила. В министерствата обаче със сигурност ще има излишни кадри", каза той.

"По наши данни ще бъдат съкратени между 11 000 и 15 000 души, с уговорката, че не е ясно дефинирано какво е администрация. Това ще създаде допълнително напрежение на пазара на труда през зимата", посочи синдикалистът. Той коментира, че очаква напрежение сред работниците във въгледобива, жп сектора и пощите. "Тази зима ще има сериозни катаклизми, ако не се направят реформи", заключи Димитров.

Подкрепи Economic.bg