КРИБ изкараха $60 млн. от визитата на Плевнелиев в Китай

Конфедерацията си признава, че е основен организатор на бизнес делегацията до Пекин

По пътя на коприната...

384 ~ 3 мин. четене

Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) в България отговори с подробно прессъобщение на обвинението, че президентът Росен Плевнелиев им е уредил тлъсти сделки по време на визитата си в Китай.

Посланието на КРИБ идва часове, след като от Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обвиниха държавния глава, че помагал да урежда сделките само на бившите колеги от конфедерацията. В интерес на истината, от КРИБ си признават, че бизнес-делегацията с Плевнелиев е била „организира и водена” от тях.

От КРИБ обаче са категорични, че сделките за „над 60 млн. евро” е добър резултат, който си струва. Които според данните им са факт „само в рамките на два дена, по време на проведените два бизнес-форума – в Пекин и в Шанхай”.

„В резултат на посещението на бизнес делегацията на 13 януари 2014 г. във „Великата Зала на Народа” в Пекин бе подписан Меморандум за разбирателство между г-н Уан Дзифей, Председател на Китайския съвет за международна търговия ССPIT, и г-н Евгений Иванов, Главен изпълнителен директор и член на УС на КРИБ”.

„По предложение на китайската страна това подписване се състоя в присъствието на Председателя на Китайската народна република Н.Пр. г-н Си Дзинпин и на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, което е най-висша форма на уважение и гаранция за изпълнение”, похвалиха се още от конфедерацията.

Всички подписани споразумения са на стойност над 20% от общия стокооборот за изминалата година между България и Шанхай, който възлиза на 350  млн. щ.долара, както бе посочено от китайска страна.

От включените в делегацията 30 компании и бизнес-организации 14 не са членове на КРИБ, което прави почти 50% от участниците. 

В състава на бизнес делегацията бяха включени и цели браншови организации, които представляват българския бизнес в съответните сектори, и имат членска маса от десетки фирми, а именно:

Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил – БАПИОТ (която не е член на КРИБ); Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ и Българската асоциация на износителите.

Всъщност напук на БСК, АИК и БТПП, от КРИБ със собствена информация дават да се разбере, че са поканили и партньорски работодателски и бизнес организации: „В бизнес делегацията бяха представители на три двустранни българо-китайски организации, които не са членове на КРИБ, и в които членуват редица фирми с традиционни търговско-икономически връзки с Китай, а именно: Българо-китайската търговско-промишлена камара, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай”.

„Както на място, така и след завръщането на бизнес-делегацията в КРИБ се получават благодарности от български и китайски фирми за организацията, както и потвърждения за това, че участието им в двата бизнес-форума е затвърдило техните контакти в Китай и България, а така също е съдействало за установяване на нови такива”, категорични са от КРИБ за резултата от визитата.

Оттам смятат, че това се потвърждавало и от големия интерес от китайска страна, представен от общо над 700 участника в двата форума. Сред тях са такива като Huawei Technologies („Хуавей текнолоджис”) – глобален лидер в IT индустрията, Cosco Group („Коско груп”), Inspur Group („Инспур груп”), Datang Telecom International Tech („Датан Телеком Интернешънъл”), B CS&S-CA Software Technology („Б СиЕс&СиЕй Софтуер Текнолоджи”), Bank of China („Банк ъф Чайна”), China Development Bank („Чайна дивилопмънт банк”), китайският банков регулатори много други представители на почти всички сектори на икономиката.

„Като се има предвид, че бизнес-делегацията бе подготвена в рамките на 7 работни дни, включително и между коледните и новогодишните празници, когато много от фирмите дори не работеха, считаме, че КРИБ успя да подготви добро представяне на българския бизнесв рамките на посещението на президента”, изтъкват в оправдание от конфедерацията.  Според думите им „както винаги при организираните от КРИБ делегации пътуванията с цел туризъм бяха изключени”.

 

Най-важните от тях според КРИБ:

·       Меморандум за партньорство между българската компания „Уолтопия”  и китайската „JihuaGroup”;

·       Договор за сътрудничество между българската компания „Евродизайн”  и ShenzhenDnetsTechnologyCo.Ltd.;

·       Меморандум за инвестиции между българската компания „Маунтин Парадайс” АД и    China HK Int’l Investment Group Ing.

·          Меморандум за разбирателство между г-н Уан Джъсионг,Президент на Федерацията на индустрията и търговията в Шанхай и г-н Евгений Иванов, Главен изпълнителен директор и член на УС на КРИБ.

·          Споразумение за икономическо и търговско сътрудничество между Китайския съвет за насърчаване на международната търговия CCPIT – клон Шанхай и Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай.

·          Споразумение за износ на продукти от розово масло между българската компания „Българско Розово Масло” ЕООД и китайската компания Shanghai BZ Cosmetic Trading Private Limited.

Коментари: 0