КТБ пуска нови акции за 94 млн. лв.

Банката ще увеличи капитала си с 6 млн. лв. до 66 млн. лв.

104 ~ 1 мин. четене

Корпоративна търговска банка АД (КТБ) планира увеличение на капитала, от което да набере 93.9 млн. лв. от акционерите. Това стана ясно от поканата за свикване на извънредно общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 4 декември.

На срещата си инвеститорите ще гласуват банката да увеличи капитала си чрез издаването на 600 хил. нови акции с номинал 10 лв. Ако всички книжа бъдат записани капиталът на КТБ ще нарасне с 6 млн. лв. до 66 млн. лв. Емисионната цена на книжата в 156.47 лв. Ако на тази цена бъдат записани и платени всички нови акции, това ще налее в банката 93.9 млн. лв.

Емисионната цена, при която се предлагат новите книжа обаче е повече от два пъти по-висока от последната постигната на фондовата борса. На 9 октомври акциите на банката затвориха на ниво 77 лв. за брой.

Увеличението на капитала ще се счита за успешно ако бъдат записани и платени най-малко 50% плюс 1 акция, или 300 001 нови книжа.

Освен за увеличението на капитала акционерите в КТБ ще гласуват и смяната на починалия член на Надзорния съвет Янчо Ангелов. На негово място се предлага Любомир Денев.

Подкрепи Economic.bg