Кабинетът одобрява новия бюджет на извънредно заседание

Новият дълг ще е до 1 млрд. лв., но не всички тези пари ще се изхарчат тази година, твърди финансовият министър Петър Чобанов

Автор: Атанас Христов

В понеделник ще има извънредно заседание на Министерски съвет (МС), на което ще се приеме актуализацията на бюджета. Всичко вече е ясно. Още в понеделник ще внесем и актуализирания бюджет в комисиите в парламента, където да се разгледат промените. Това каза в ефира на Дарик радио министърът на финансите Петър Чобанов.

"Новият дълг ще е до 1 млрд. лв., но не всички тези пари ще се изхарчат тази година. Част от средствата ще се използват и като буфер за плащания в началото на следващата година. Дефицитът тази година ще се увеличи с 463 млн. лв.", обясни Чобанов. По думите му ако този 1 млрд. лв. натовари вътрешния пазар ще се предлагат държавни облигации и на международните пазари. Данните на финансовия министър сочат още, че натрупаните лихви от невърнат ДДС за януари-май 2013 г. са 12.5 млн. лв.

"Приоритетно ще се харчат допълнително пати там, където има задължения към бизнеса и там, където се отварят дупки. Разходите няма да се харчат непрозрачно или само с моя подпис", увери Петър Чобанов.

Министерство на отбраната и МВР са сред министерствата, в които приоритетно ще се плащат изпълнени поръчки. Финансовият министър даде пример с дълговете на ВМА, в която не се лекуват само военни. Натрупаните дългове на болницата са около 30 млн. лв. Още 11 млн. лв. ще бъдат дадени и на тютюнопроизводителите, които след това ще се върнат на България от Европейската комисия.

Коментари: 0