Кабинетът ще насърчи наемането на младежи от работодателите

Трябва методика за определяне на минималната заплата, каза Хасан Адемов

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

С пакет от мерки и законодателни промени ще се насърчават работодателите да наемат младежи между 15 и 24 години. Чрез мерките се цели справяне с проблема с младежката безработица, каза в интервю за "Дарик" министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Изчисленията сочат, че мерките ще обхванат 33 хил. души, които или са отпаднали от образователната система, или от някакво обучение, или от пазара на труда. "Младежката безработица е проблем в цяла Европа", припомни Адемов. По думите му 73 хил. млади хора до 29 години нямат работа.

Идеята на насърчителните мерки е държавата да подпомогне работодатели с минимална работна заплата и осигуровки в рамките на една година при наемане на работник до 29 години, който е трайно безработен.

Ще се потърсят възможности и за насърчаване на чиракуването и стажовете. Идеята е наетият на работа да получава минимална работна заплата, държавата да му плаща осигуровките, а работодателят, който го обучава, да получава допълнително 140 лева.

Хасан Адемов призова още социалната политика на държавата да минава през бизнеса, който създава работните места. "По този начин ще има повече приходи във фондовете на държавното обществено осигуряване", коментира още Адемов.

Социалният министър коментира и намерението за увеличаване на минималната работна заплата от 310 на 340 лв. Според него трябва да се изработи методика, която в момента липсва, по която да се определя минималната заплата.

Адемов обаче не пое ангажимент с колко ще бъде увеличена минималната работна заплата, защото това ще се реши в Тристранния съвет.

Коментари: 0