Как Горилата на Wall Street стана жертвено агънце

Ричард Фълд ще остане в историята като заличителят на Lehman Brothers

332 ~ 2 мин. четене
Автор: Мирослав Иванов

Ричард Фълд, известен като Горилата на Wall Street, е човекът, който ще остане в историята като заличителят на Lehman Brothers. Човекът превърнал банката в икона на съвременното инвестиционно банкерство по ирония на съдбата трябваше да подпише фалита й. Фалитът бележи края на цветущата кариера на изпълнителния директор на Ричард Фълд , определен само месеци по-рано за един от 30-те най-добри мениджъри в света.

Обрат в позицията

Той падна жертва на промяната в политиката си по отношение на бизнес модела на банката. Фълд застава начело на банката през 1994 г., но е част от мениджмънта още от 80-те годнини. Известен е като яростен критик на спекулациите в рискови сделки със собствен капитал. За него моделът на инвестиционното банкиране е класическият чист вид – сделки със средства на клиента. Инвестиране на външни пари, но не и собствен капитал. Тази теза Горилата обаче защитаваше преди да дойдат годините на „лесните пари“ от края на 90-те и началото на новото хилядолетие. Впоследствие Фълд  премина на другия бряг и дори беше сочен като един от най-дейните ястреби на инвестиционните спекулации. Неслучайно беше определен и като основен виновник за провала. 

Как Фълд смени курса

През 80-те години на миналия век банката е раздирана от вътрешни войни между два фланга.  Фълд води крилото на брокерите, които настояват инвестиционната банка да се придържа към калсическия вид на бизнеса си – консултант по инвестиционни сделки и борсов агент. На съвсем различно мнение са Пийт Питърсън  и компания, които настояват собственият капитал да бъде агресивно използван за инвестиции, от които може да се извади страхотна печалба. В тази битка надделява „бандата на Горилата“, но противоборството в банката я отслабва дотолкова, че тя не може да работи сама и през 1984 г. е продадена на кредитната компания American Express. Фълд остава на поста си в Lehman, а конкурентите му  Питърсън  и Шварцман я напускат и основават фонда за дялови инвестиции Blackstone Group.

Съдбата обаче продължава да си играе с Горилата. Той изкарва 10 години в Lehman като част от картовия оператор и когато през 1994 г. става ясно, че симбиоза между бизнес с кредитни карти и инвестиционно банкиране е невъзможна, няма по-подходящ човек от Фълд, който да вземе руля на новата Lehman Brothers. И така до последния й ден.

Подкрепи Economic.bg