Как енергетиката да спести 800 млн. лв.

Исканото увеличение от 40% никога не може да се случи, категоричен е Асен Василев

Автор: Атанас Христов

Как може енергийният сектор в България да спести 800 млн. лв. разходи на година разясни в последния си работен ден служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма. В ефира на bTV Асен Василев коментира вчерашните доклади на ЕК и Световната банка, от които стана ясно, че дефицитът в родната енергетика е между 800 млн. и 1.1 млрд. лв. на година.

"Всички по веригата поискаха цялата неефективност да се прехвърли на гърба на хората - поиска се 40% увеличение на тока, което няма как да стане. Беше ми поискана и оставката - от производителите на "зелена" енергия. Имали сме много сериозни разходи с когенерациите и с американските централи", припомни Василев.

Той е убеден, че ако се спрат неефективните когенерации, от системата ще се извадят 250 млн. лв. разходи за година. "Друга препоръка е правилното диспечиране - т.е. да натоварим максимално евтините мощности при спазване на договорите. Ако например натоварим на 100% американските централи в комплекса "Марица-изток" ще имаме нетен ефект от спестени разходи в размер на 350 млн. лв. Станаха 600 млн. лв. ВЕИ производителите обещаха да направят отстъпки, от което ще се спестят почти 100 млн. лв.", продължи да разяснява Асен Василев.

Той е на мнение, че ако правилно натоварим мощностите и спазваме договорите, които не могат да се предоговорят за един месец, това ще ни даде време да решим тежките проблеми. "При правилно натоварване на системата можем и да изнасяме. Ако една централа е получила гарантирана висока цена тя няма интерес да стане ефективна. Ако обаче се остави на пазарен принцип, тя ще свие разходите и ще стане много по-бързо конкурентоспособна", добави Василев.

Коментари: 0