Какъв да бъде въпросът на референдума?

Управляващи и опозиция задълбочиха споровете за формулировката на текста на националното допитване за АЕЦ "Белене"

84 ~ 2 мин. четене

"Атомна" или "ядрена", с "Белене" или без. Около тези думи се въртят споровете за това какъв трябва да бъде въпросът на референдума за АЕЦ "Белене".


Правната комисия в парламента ще обсъди днес предложението на ГЕРБ за нова формулировка на въпроса. От управляващата предлагат питането да бъде: "Да развиваме ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" От БСП обаче не отстъпват от формулировката на внесения от тях текст. Единствената редакция, което левите допускат е добавяването на уточнението "чрез държавно участие", след което техният въпрос звучи така: "Да се развива ли ядрената енергетика в България, чрез изграждане на централа на площадката „Белене“ с държавно участие?"

"770 хил. граждани са се подписали под този въпрос за изграждането на ядрена централа именно в Белене. Защо да питаме въпрос, чийто отговор вече е даден", коментира в тази сутрин пред БНТ депутатът от БСП Мая Манолова. Станислав Иванов от ГЕРБ пък й опонира, че въпросът на БСП за референдум не е експертно формулиран. "Явно го е формулирала г-жа Манолова и това си личи, защото той не е направен както трябва", заяви той.


Пред Нова телевизия пък червеният депутат Румен Петков обвини управляващите, че се опитват си върнат вниманието на обществото, но с "непочтеност не се успява в политиката". "Главният въпрос на референдума трябва да бъде за стратегическото енергийно развитие на България. Ключово за това е строеж на втора атомна централа, което е най-удачно да бъде "Белене". Смаян съм от некомпетентността и твърденията на премиера Бойко Борисов. Американският инвеститор е заявил интерес още преди няколко месеца и чак сега премиерът казва, че ще възложи на службите инвеститорът да бъде проверен. Ами какво правиха 6 месеца?! Това правителство е единственото в света, което успява да изгони руснаци и американци наведнъж", каза Петков.

Позицията на ГЕРБ, че въпроса на социалистите е незаконосъобразен защити Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ, в дебат за предаването на ТВ7 „Добро утро, България”. Той попита как БСП иска от българския народ да се произнася по един въпрос, при положение, че има тайни споразумения. Опонентът му Янаки Стоилов от Коалиция за България заяви, целта на тези езикови заигравки е да се създаде впечатление, че ГЕРБ предлагат нещо друго. "Темата отново е същата – да се развива ли атомната или ядрена енергетика чрез изграждане на нова, както ние сме казали, ядрена централа, но на площадката в Белене? Премахването на този въпрос всъщност прави темата абстрактна, неопределена и с опасност да демотивира както привържениците, така и противниците на тази идея”, каза още Янаки Стоилов.

Подкрепи Economic.bg