Каролев: Идеята за различни минимални заплати е добра

Според финансистът, би било полезно да има повишение в София до 310 лева, както се предлага, а в по-малките градове с по-висока безработица ръстът да е по-малък

84 ~ 1 мин. четене

"Идеята за диференциация на минимална работна заплата е интересна, защото трябва да се отчитат регионалните диспропорции". Така коментира финансистът Владимир Каролев идеята на финансовия министър Симеон Дянков за различни минимални работни заплати.

Министърът смята да попита социалните партньори на следващия НСТС дали може да има различна минимална работна заплата в зависимост от безработицата в региона.  Има голяма разлика между цената на живота, издръжката на едно семейство например във Видин или в Севлиево със София. Една диференциация има икономическа логика, но както винаги дяволът е в детайлите. Министърът само е маркирал идеята в това интервю и ще я развие в разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, смята Каролев.

По думите му – полезно е да има повишение в София до 310 лева както се предлага, а в по-малките градове с по-висока безработица ръстът да е по-малък. Ако това е идеята на министъра, аз я подкрепям напълно. Но ако идеята е навсякъде да се повиши, но в София много повече – не мисля, че ще е полезно, заяви той.

Каролев посочи, че според проучвания в световен мащаб, ако се мине над определено ниво, се стига до освобождаване на служители от работодателите. Всеки работодател знае какъв разход може да си позволи за работна заплата и ако се окаже, че поради административно увеличение на минимална работна заплата броят на служителите му по минималната работна заплата е над фонда му, трябва да съкрати някого, иначе бизнесът му няма как да е конкурентоспособен, каза още икономистът.

Подкрепи Economic.bg