Катар инвестира 100 млн. евро в България

Бизнесът от Доха готов да построи пътя Русе-Истанбул

Катар е готов да инвестира 100 млн. евро в България. Това заяви външният министър Николай Младенов, който е домакин на гостуващия у нас катарски министър по въпросите на външните работи Халел Ал Атия. По думите му катарските инвеститори изчакват София да предложи конкретни сериозни проекти, в които да вложат парите си.

Младенов заяви още, че от Катар проявяват интерес и към изграждането на големи инфраструктурни проекти.

Ще бъде обсъдено изграждането на скоростен път между граничния пункт „Капитан Андреево” и Русе, като разговорите все още са в проучвателна фаза.

Планът за строежа на участъка беше представен ден преди посещението на делегацията от Доха от регионалния министър Лиляна Павлова. Пътят е от изключителна важност, тъй като осигурява връзката между Близкия Изток и Европа.

Катарският министър заяви, че имат интерес към целия коридор, който включва и воден участък до пристанището в Истанбул.

Ако до края на 2012 г. бъде намерен инвеститор за проекта, пътят до Русе може да е готов до 3 години.

Катарската делегация, включваща 18 души, ще има срещи и в министерствата на икономиката, на земеделието, на транспорта, на културата и регионалното ведомство.

Според Атия предвидените 100 млн. евро инвестиции, могат да бъдат вложени в туризъм, селско стопанство, минно дело, отбрана.

Българската страна е подготвила проекти, които тепърва ще бъдат обсъдени и евентуални договори биха могли да се сключат по време на посещението на премиера на Катар шейх Хамад Бин Джасим Бин Джабр Ал-Тани в средата на май.

Коментари: 0