Казини: България има своите конкурентни предимства

"УниКредит Булбанк" намали прогнозата за растеж на българската икономика от 1.7% до 1% за тази година

3875 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Стабилната валута, ниските данъци, по-ниската цена на труда, по-ниските разходи за услуги и стратегическото местоположение са конкурентните предимства на България. Това каза главният оперативен директор на "УниКредит Булбанк" Андреа Казини на конференцията "Международен бизнес джобен формат". По неговите думи за последните три години кредитният портфейл на банката по отношение на италианските предприятия в България почти се е удвоил.

"УниКредит Булбанк" обслужва 80% от италианските компании с бизнес в България. Става въпрос за 800 италиански фирми - клиенти на банката, от които малко над 60% са малки и средни предприятия", коментира Казини. Според него голяма част от средствата на Европейския съюз, предназначени за България в периода 2014-2020 г. (около 15 млрд. евро), се очаква да бъдат насочени към подобряване конкурентоспособността на малките и средните предприятия.

"Затова е изключително важно да работим в посока намаляване ниската степен на използване на средствата чрез по-голямо участие от страна на банките в подбора и анализа на проектите", коментира още Андреа Казини. Той посочи, разбира се, че нестабилната политическа ситуация от началото на годината, се е отразила както на фирмите, така и на гражданите чрез повишаване на несигурността и недоверието в бъдещото развитие на страната.

Според главния оперативен директор на "УниКредит Булбанк" събитията от първите месеци на годината несъмнено ще окажат ефект върху нивата на растеж на икономиката през цялата 2013 г. В резултат на това икономистите на банката намалиха прогнозата за растеж на БВП от 1.7% до 1% за тази година. Въпреки това, основните показатели на страната остават стабилни и анализаторите очакват по-значително възстановяване на икономиката да има през 2014 г.

Коментари: 0