Киев замества 60% от руския газ с реверсивен внос от ЕС

10 млрд. кубика ще са от Словакия, още 5 - от Унгария и Полша, отчете премиерът Арсений Яценюк

Киев замества 60% от руския газ с реверсивен внос от ЕС
Автор: Николай Марченко

Украйна е на път да замести 60% от газа, внасян доскоро от Русия, с реверсивни доставки от западните си съседи, отчете премиерът на страната Арсений Яценюк.

На днешното заседание на правителството, украинският министър-председател заяви, че страната му ще получи 10 млрд. куб. м газ от Словакия, а още 5 млрд. кубика – от Полша и Унгария.

По думите на Яценюк досега националната акционерна компания „Нафтогаз“ е закупувала средно 25 млрд. кубика годишно от руския монополист „Газпром“.

„Общият обем на заместването, който благодарение на доставките от Европейския съюз ще получи Украйна е 15 млрд. куб. метра газ”, oбяви шефът на украинското правителство.  

“По този начин сега 60% от руския газ, който получавахме от „Газпром“, ние заместихме с доставките на синьо гориво от територията на ЕС и от европейски компании“, коментира Арсений Яценюк, цитиран от BBC Ukrainian.

Както е известно, Москва не признава „реверсивните“ доставки за законни, като според председателя на управителния съвет (УС) на „Газпром“ Алексей Милер ставало дума просто за „кражба“ на руския газ. Брюксел през Еврокомисия (ЕК) обаче отговаря, че е работата на страните-членки на ЕС как да си препразпределят платеното вече руско синьо гориво и дали да го подават обратно на Украйна с т.нар. реверсивни газови потоци.

 

Коментари: 0