Ким Чен-ун екзекутира 11 високопоставени служители

Те са били приближени на чичото-предател Джан Сон-тхек

Автор: Божидара Иванова

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун екзекутира 11 високопоставени служители в Пхенян, които са били приближени на чичото-предател Джан Сон-тхек, пише севернокорейският вестник "Чосун Илбо".

Един от тях е зам.-министърът на обществената сигурност О Санг-хон, който е изгорен жив. Той превърнал ведомството в персонален отряд за защита на Джан Сон-тхек, като по този начин издигнал статута му на нивото на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Твърди се, че през уикенда е убита и по-голямата сестра на Джан Сон-тхек - Ки Сън. Тя е смятана за привърженик на политическата линия на екзекутирания си брат. Наред с нея са убити и съпругът й - посланикът на КНДР в Куба и зет им.

В началото на декември миналата година Джан бе осъден от военен съд на Министерството на народната сигурност, след като бе признат в обвинения за антидържавна и антипартийна дейност.

Джан бе завеждащ организационния отдел на Централния комитет на Корейската трудова партия и е съпруг на по-малката сестра Ким Кьон-хи на починалия през 2011 г. Ким Чен-ир, бащата на сегашния лидер.

Коментари: 0