Кипър е пред фалит

Вестниците пишат за празната хазна и изправените пред фалит общини

Хазната на Кипър е почти празна, а общините са пред фалит, пишат кипърските и гръцките вестници. Страната се надява на 5 млрд. евро заем от Русия, но неговото отпускане ще се решава през септември. Освен това се чака и одобрението за отпускане на европейска помощ, която вече беше поискана от кипърското правителство.

Засега няма яснота кога Никозия ще договори условията по искания от нея кредит, както и мерките за икономии, които кредиторите ще поискат в замяна на помощта, така че те да бъдат на най-ниска политическа и социална цена и да не предизвикват сътресения, а също и кога ще бъде отпуснат първият транш от този кредит, без който Кипър много скоро би обявил спиране на плащанията, ако не дойде руският заем, коментират анализаторите.

В. "Филелефтерос" прогнозира, че дори и да бъде подписан меморандумът за мерките за икономии през септември, съвсем не било сигурно кога ще бъде отпуснат първият транш, тъй като той ще бъде предшестван от тромава процедура, свързана с одобряването му от националните правителства на страните от еврозоната. По тази причина се предполага, че най-вероятно траншът ще дойде през януари догодина. Целта на кабинета обаче е през септември да бъде финализиран меморандумът с външните кредитори по исканите от Никозия мерки за икономии.

В. "Политис" алармира, че общините в Кипър са пред фалит. Правителството заявява, че не е в състояние да покрие дефицитите на общините, тъй като дълговете им възлизат на половин милиард евро.

Коментари: 0