Кипър не успя да получи финансова помощ от Москва

"Роснефт" и "Газпром" не се интересуват от офшорни активи в островната държава

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Изправената пред финансов колапс държава Кипър не успя да се договори с Москва за получаването на финансова подкрепа от Русия, която беше поискана след отхвърляне на европейския спасителен план. Финансовият министър на Кипър Михалис Сарис напусна Русия без да получи финансова помощ, пише Bloomberg. "Мисля, че не сме в състояние да получим подкрепата, която искахме", казва Сарис в интервю от хотела си в Москва.

Михалис Сарис пристигна в руската столица във вторник, за да се опита да потърси финансова помощ от Москва. Той се е срещнал руския финансов министър Антон Силуанов и първия му заместник Игор Шувалов. На срещата Сарис се е опитал да договори преструктуриране на заем от 2.5 млрд. евро, който Кипър получи през 2011 г. От думите на кипърския финансов министър става ясно, че заемът вероятно ще бъде преструктуриран, но друга подкрепа едва ли има.

За Кипър дойде и още една негативна новина. Оказа се, че "Роснефт" и "Газпром", руските държавни производители на петрол и природен газ, не се интересуват в офертата на Кипър да наддават за офшорни активи, коментира анонимен руски правителствен служител.

Подкрепи Economic.bg