Еврото поевтиня след засилване на страховете за фалит на Кипър

Без помощта от Европейския съюз и Международния валутен фонд, страната ще се изправи пред финансов колапс

120 ~ 4 мин. четене

Еврото поевтиня в четвъртък, след като страховете от финансов срив в Кипър се засилиха. Йената от своя страна повиши стойността си, след като притесненията относно Еврозоната принудиха част от инвеститорите да продават част от рисковите си активи, финансирани с ниско лихвени заеми в японска валута. Финансовото ръководство на Еврозоната заяви, че е готово да обсъди ново предложение за спасяването на Кипър, което се очаква до края на седмицата.

Парламентът на Кипър гласува против мерките за налагане на данъци върху спестяванията на гражданите, които бяха част от международния спасителен план. Без помощта от Европейския съюз и Международния валутен фонд, Кипър ще се изправи пред финансов колапс, който би могъл да изхвърли страната от еврозоната. Европейският съюз даде срок на Кипър до понеделник да намери сумата, която островната държава трябва да задели от своя бюджет, за да получи необходимите спасителни средства. Слуховете, че Кипър ще намери необходимата сума от 5.8 млрд. евро, чрез заем от Русия, останаха непотвърдени и според анализатори, докато ситуацията около Кипър остава неясна, то еврото ще бъде подложено на натиск.

Еврото поевтиня спрямо долара в края на деня с 0.3 % до 1.2898 долара, което бе близо до 4-месечното дъно от 1.2843 долара, достигнато във вторник.

Според техническия анализ, краткосрочната подкрепа за еврото е около 200-дневната му средна пълзяща спрямо долара от 1.2877 долара, докато съпротива се наблюдава на нивата от 1.30 долара за евро, където инвеститорите наблягат на продажба на единната валута.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Кипър от CCC+ на ССС, който е един от най-ниските рейтинги, като решението за понижението е базирано на задаващата се банкова криза в страната.

Данните в четвъртък показаха, че икономическият спад в еврозоната се е задълбочил, което допълнително подкопа европейската валута. Индексът за производствените поръчки в Германия е  паднал през март до 48.9 пункта, което е под линията от 50 пункта, разделяща растежа от свиването. Във Франция, втората по големина икономика в еврозоната, индексът за производствените поръчки достигна до четиригодишно дъно от 43.9 пункта.

Спрямо йената, еврото загуби 1.5%, достигайки цена от 122.29 йени. Единната валута поевтиня и спрямо британския паунд, достигайки 5-седмично дъно от 0.8500 паунда.

Доларът се понижи с 1.1% до 94.93 йени, след като по-рано по време на сесията достигна дъно от 94.56 йени, като това бе най-големият дневен спад на долара спрямо йената от 25 февруари.

Йената има тенденция да се засилва по време на сътресения на пазара и играе роля на сигурно убежище, тъй като инвеститорите продават рискови активи, като акции и по-високодоходни валути. Перспективата за допълнителна агресивна парична политика в Япония, фаворизира йената за финансиране на такива сделки. От своя страна, новият управител на Японската централна банка Харухико Курода обеща да предприеме всички възможни мерки, за да се постигне 2% инфлация в страната в рамките на следващите две години.

Златото нарасна до едномесечен връх

Златото достигна едномесечен връх в четвъртък, влизайки в ролята си на сигурно убежище, след като Европейският съюз даде на Кипър ултиматум да намери 5.8 милиарда евро, за да получи спасителен транш или да излезе от еврозоната. Цената на златните кюлчета се е повишила през пет от последните шест сесии.

От Европейската централна банка заявиха, че ще отнемат ликвидността на кипърските банки и че блокът е готов да отстрани островната държава от еврозоната, при неспазване на поставените условия. По-рано тази седмица, световните пазари се сринаха, след като кипърските депутати отхвърлиха плана за облагане на банковите депозити с данък с цел да се намерят средства за плащане на дълга на страната. Според пазарни анализатори, ситуацията в Кипър е активирала покупките на злато от страна на инвеститорите.

Спот цената на златото нарасна до 1616 долара за тройунция, което е най-високото ниво на ценния метал от 26 февруари досега. В края на деня златото се търгуваше за 1615 долара за тройунция. Досега през седмицата златото е поскъпнало с 1,5%, което е най-голямото седмично покачване от ноември месец.

По време на американската сесия, залозите в злато се засилиха, тъй като инвеститорите продадоха част от позициите си в американски акции и ги насочиха към сигурни убежища, като злато. Щатските борсови индекси се понижиха, независимо от добрите икономически данни в САЩ.

Според пазарни анализатори, цената на златото е най-вероятно да продължи възходящият си тренд, като те припомниха, че през септември 2011 г. дълговите проблеми на Гърция изпратиха цената на златните кюлчета до рекордите 1920 долара за тройунция.

Цената на суровия петрол се понижи с повече от 1% в четвъртък, тъй като финансовата криза в Кипър и лошите икономически данни за водещите европейски икономики изостриха притесненията относно перспективите за търсене на нефт в Европа. Независимо от добрите икономически данни от САЩ и Китай, проблемите в еврозоната взеха превес и суровият петрол падна с 90 цента за барел до цена от 92.95 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg