Кипър склонява за данъка върху депозитите

Кипър вече не разполага с възможност за оптимални решения, а само е изправен пред трудни такива, отбеляза Оли Рен

64 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Кипър и международните кредитори, известни като „тройката“ – Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), се споразумяха за облагане на еднократен данък на депозитите в кипърски банки в размер на над 100 хил. евро, предаде AFP. Влоговете във водещата банка Bank of Cyprus ще бъдат обложени с 20-процентов налог, а тези в останалите банки в страната – с 4-процентов.

Кипърските управляващи са се отказали от своето предложение да бъдат национализирани частните пенсионни фондове като част от мерките за събиране на средства в замяна на получаването на спасителен пакет от ЕС и МВФ. Германия също бе против тази идея.

„Кипър вече не разполага с възможност за оптимални решения, а само е изправен пред трудни такива“, отбеляза европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Той предупреди още за тежко бъдеще в краткосрочен план пред острова.

Междувременно в Никозия се състоя масова демонстрация на банковите служители. Те се опасяват, че ще бъдат най-засегнати от кризата и първи ще загубят работата си. Хората атакуваха и магазините. Всеки се запасява като за последно, защото не е ясно какво ще се случи другата седмица, отбелязва AFP.

Ключово заседание на Еврогрупата е насрочено за днес в 19 часа българско време, когато страните от Еврозоната ще решат какво да правят с Кипър. Крайният срок за намиране на изход от кризата е утре.

Подкрепи Economic.bg