Кипърските банки остават затворени поне до четвъртък

Целта е да се избегне масово изтегляне на депозити

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Банките в Кипър ще останат затворени поне до четвъртък. Целта е да се предотврати масово теглене на депозити, пише Reuters. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис увери народа си, че сделката по отпускането на спасителна помощ от Европейския съюз е в техен интерес.

В ранните часове на вчерашния ден Финансовите министри от Еврозоната (Еврогрупата) и правителството в Никозия постигнаха споразумение по спасителния план за Кипър. След тежки преговори се е стигнало до консенсус, че гарантираните депозитите до 100 хил. евро няма да бъдат облагани с данък. Съгласието означава отпускане на 10 млрд. евро, които ще осигурят ЕС и МВФ.

Съдържанието на споразумението, което ще позволи на Кипър да избегне фалит, не бе обявено официално. Според източници запознати с трудните дискусии обаче сделката включва пълно преструктуриране на втората по големина банка - Cyprus Popular Bank, позната като Laiki Bank. Тя ще бъде разделена на "добра" и "лоша" банка. Жизнеспособните активи, около 9 млрд. евро, ще бъдат придобити от най-голямата банка в страната - Bank of Cyprus, а другата част от финансовата институция ще бъде закрита.

Подкрепи Economic.bg