Киргизстан потвърди приликата между туристическите лога

България е платила 900 хил. евро за новия бранд, а азиатската държава - 600 долара, каза експерт в министерството по туризма настраната

4109 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България копира туристическото лого на Киргизстан и плати 900 хил. евро за него. Това каза Максат Чекиров, експерт в министерството по туризма на Киргизстан, цитиран от "Вечерний Бишкек". По неговите думи брандът на Киргизстан е създаден през септември 2012 г. и разработването му е струвало едва 600 долара.

По неговите думи много туристически компании в Киргизстан вече са се съгласили да го използват в работата си за рекламиране на туризма в страната.

Новото туристическо лого на България беше представено в средата на януари. То е част от новия бранд "България", като целта му е да се повиши туристическият интерес към България. Проектът за изготвяне на бранда струваше 1.6 млн. лв. По Оперативна програма "Регионално развитие" бяха отпуснати 2.8 млн. лв. по проекта.

Още с показването си обаче логото не само не се хареса на хората, но беше заклеймено като вредно за българския туризъм. Против него се обявиха Съюзът на българските художници (СБХ), Камарата на дизайнерите в България (КДБ), Национална асоциация за дизайн и реклама (НАДР), министърът на културата Вежди Рашидов, икономическият министър Делян Добрев и цялата общественост.

Месец по-късно се оказа, че новото туристическо лого на България е взаимствано от новия бранд на Киргизстан. Освен това се оказа, че в конкурса за логото на Киргизстан са участвали 20 дизайнери, които са предложили 90 рисунки. Наградата за победителя в конкурса, организиран от Министерството на културата и туризма на Киргизстан, е била 20 хил. сома, или малко над 310 евро.

Една от фирмите, разработили бранд стратегията на България - Publicis Consultants категорично отрече да са използвали логото на Киргизстан като основа за своята разработка.

Икономическият министър Делян Добрев обяви, че новото туристическо лого на България ще бъде преработено. В средата на февруари той постави срок от 10 дни, за да бъде направена промяната, но заради оставката на правителството за сега няма развитие.

Подкрепи Economic.bg