Китай и Швейцария подписаха споразумение за свободна търговия

Това е второто споразумение на Пекин с европейска държава

Автор: Божидара Иванова

Китай и Швейцария подписаха споразумение за свободна търговия, предаде AFP. Това е второто споразумение, което Пекин сключва с европейска държава. Китайският министър на търговията Го Хучън и швейцарският министър на икономиката Йохан Шнайдер – Аман подписаха споразумението на официална церемония в министерството на търговията в Пекин.

Според швейцарският министър Йохан, китайският пазар притежава огромен потенциал за растеж  на бързо увеличаващата се средна класа. Той обърна внимание и на покриването на финансовите рискове, които крие подобно споразумение, както и на разкритите пред Швейцария солидни търговски перспективи извън Европа след дълбоката криза, която страната е изживяла през последните години.

Китай е третият търговски партньор на Швейцария след Европа и САЩ. Търговията на страната е 26,3 млрд. долара, а швейцарският износ в Китай е 22,8 млрд. долара. Швейцарците основно изнасят фармацевтични и химически продукти и металообработващи машини.

Първото споразумение на Китай за свободна търговия с европейска страна се осъществи през април тази година. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде одобрено от швейцарския парламент.

Коментари: 0