Китай изпреварва САЩ при вносителите на петрол

През изминалата година вносът на „черно злато” в Щатите се е свил с 21%

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Вносът на петрол в Китай ще надхвърли 6 млн. барела на ден до края на 2013 г. По този начин азиатскиата страна ще се превърне в най-големият импортьор на „черно злато” в света. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на прогнозите на ОПЕК. 

В момента най-големият вносител в света са САЩ. Увеличаващите се нефтопреработвателни мощности в Китай поддържат нарастващия внос на горива, докато в САЩ нуждата от импорт намалява заради увеличаващия се добив на шистов газ и алтернативни енергийни източници. 

По данни на щатското Управление за енергийна информация (EIA), през 2012 г. вносът на петрол в САЩ се е свил с 21%. При това 84% от потребностите на страната са били покрити за сметка на местния добив. ОПЕК очаква, че през 2014 г. вносът на „черно злато” в САЩ да спадне под 6 млн. барела дневно. 

Китай на свой ред е увеличил вноса на нефт през 2012 г. с 1.3% до 5.57 млн. барела на ден. Според прогнозите на ОПЕК през текущата година втората икономика в света ще задоволи 60% от потребностите си с помощта на вносния петрол.

Подкрепи Economic.bg