Китай изстрелва нов космически кораб

Точната дата засега не е ясна

До средата на юни Китай ще изстреля в космоса следващия пилотиран космически кораб, предадоха световните агенции, като се позоваха на китайската Синхуа. Точна дата засега не се посочва, нито броят на китайските астронавти (тайконавти), които ще пътуват с китайския кораб.

Апаратът, който ще бъде изстрелян, се нарича Шънчжоу 9 (Божествен кораб). Той ще бъде изведен в орбита от ракета-носител Чанчжън 2F (Дълъг поход). Ракетата и корабът вече са на площадката за изстрелване на космодрума в китайския космически център Цзюцюан. Предишният пилотиран кораб, изстрелян от Китай, беше Шънчжоу 7. Мисията му беше през септември 2008 г.

През октомври 2011 г. Китай успя за първи път да осъществи скачване между два космически апарата, на борда на които нямаше екипаж. Това беше мисията на кораба Шънчжоу 8, който се качи с модула Тянгун 1 (Божествен палат). Сега се води подготовка за скачване на кораба Шънчжоу 9 с екипажа на борда му и с модула Тянгун 1, изведен в космоса на 29 септември 2011 г.

Китай има амбициозна космическа програма и иска да се сдобие до едно десетилетие с орбитална космическа станция, в която екипаж ще може да живее за няколко месеца. Освен това страната иска да стъпи и на Луната.

Коментари: 0